CERN (deel 3) – Trip naar Zürich

CERN (deel 3) – Trip naar Zürich

In de serie CERN deel ik mijn ervaringen van mijn stage op CERN. Afgelopen week zijn we naar Zürich geweest (14 en 15 juli), de busreis was aan de lange kant, maar het was zeer de moeite waard!

De heenreis

Busreis.

Het begon erg vroeg. Om kwart voor 7 in de ochtend moesten we verzamelen op een afgesproken punt. De Pokémon Go hype is hier ook overgewaaid, dus op het verzamelpunt waren enkele fanatiekelingen digitale monsters aan het vangen. Na enkele minuten was de bus er eindelijk en de lange busreis (3-4 uur) kon beginnen! We hebben tussendoor één stop gemaakt en tijdens de reis hebben we veel van de Zwitserse natuur kunnen zien vanaf de snelweg.

Open Systems

Open Systems (geblurd vanwege privacyredenen).

Open Systems (geblurd vanwege privacyredenen).

Ons eerst bezoek van de trip was een bezoek aan Open Systems. Een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van netwerk beveiliging met twee vestigingen waarvan één in Zürich en de ander in Sydney. Omdat Zürich en Sydney zich in twee totaal verschillende tijdzones bevinden, kan Open Systems een dienst leveren waarin klanten 24 uur per dag kunnen aankloppen bij Open Systems als er een probleem is. Het was erg indrukwekkend om Open Systems van binnen te zien. Ook was het interessant om te zien hoe een Research & Development afdeling eruit ziet. Helaas mochten we niet veel foto’s maken omdat overal privacygevoelige informatie te zien is van klanten. We kregen een erg movitiverende speech van de oprichter van Open Systems en een heerlijke lunch. Tijdens de lunch konden we met werknemers van Open Systems praten en op die manier kregen we nog meer te weten over hoe Open Systems in elkaar steekt.

ETC Zürich

ETH Zürich.

Na het inspirerende bezoek aan Open Systems gingen we naar één van de grootste Europese universiteiten. Deze universiteit is van middelmatige vergeleken met andere universiteiten op international niveau. Een leuk feitje is dat Albert Einstein les heeft gegeven op deze universiteit. We kregen een toespraak van het hoofd van de Computer Science afdeling van ETH en daarna kregen we twee lectures van PhD studenten van de ETH Zürich. De lecture die mij het meest is bijgebleven, is de lecture over SoundProof. Op de meeste websites kun je inloggen aan de hand van één wachtwoord. Dit is erg onveilig. Als de website gehackt wordt, kunnen ze zo je wachtwoord achterhalen en meestal gebruiken mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites. Daarom heeft Google in het verleden Two-Factor Authentication uitgevonden. Dit was erg gebruiksonvriendelijk. Nadat een gebruiker een wachtwoord op een website heeft ingevuld, wordt er een SMS bericht naar de gebruiker verstuurd met een code. Vervolgens moet de gebruiker deze code invullen om in te kunnen loggen. Echter, de gebruiker moet zijn of haar mobiele telefoon in de buurt hebben liggen en er vaak ook nog naar toe lopen om vervolgens de code af te lezen en in te vullen. SoundProof hoopt dit ongemak weg te kunnen nemen. Bij SoundProof worden er twee geluidsprofielen opgenomen (één profiel wordt opgenomen op het apparaat waar de website geopend is het andere profiel wordt opgenomen op het mobiele apparaat).  SoundProof neemt aan dat het mobiele apparaat ergens in de nabijheid is van het apparaat waarmee je probeert in te loggen. Deze twee geluidsprofielen worden met elkaar vergeleken en als er een match is kun je inloggen. Om er zeker te zijn dat de twee profielen matchen, duurt het opnemen enkele secondes. De gebruiker hoeft dus niet meer naar de telefoon te lopen. Er kleven ook nadelen aan. Zo is wordt er geluid opgenomen en dit is privacy gevoelige informatie die de gebruiker niet vaak weg wil geven. Ook is er een probleem als de omgeving héél erg stil is. Aan deze problemen wordt op dit moment gewerkt. Na het bezoek aan de ETH Zürich gingen we naar een museum (focusTerra) waar we vooral koffie hebben gekocht en waar we maar weinig rondgekeken hebben.

Het hostel

Hostel.
Spaghetti Bolognese.

Na het bezoek aan het museum gingen we weer verder met de bus. De volgende stop was het hostel waar we even de tijd kregen om uit te rusten. Van de buitenkant zag het er niet erg mooi uit, maar vanbinnen was het dik in orde. Iedereen kreeg een pas van een kamer en de Wificode. Om 19:00 kregen we avondeten (lees: spaghetti bolognese en een cakeje). En ‘s ochtends kregen we een ontbijt (met koffie!). Voor mensen die eventueel ooit in Zürich willen verblijven; de naam van het hostel is “Youth Hostel Zürich”.

Zürich

Er was ook een citytour geregeld met een gids! De Pokémon Go fanatiekelingen werden helemaal blij, want dit was de uitgelezen kans om op de digitale monsters te gaan jagen. We hebben veel gezien en veel geleerd over de geschiedenis van Zwitserland. Zo komt het onafhankelijke karakter van Zwitserland door de vorming van het land zelf. Er zijn 4 officiële talen in Zwitserland en Lenin heeft in Zwitserland gewoond.

Een willekeurig gebouw in Zürich.

Een willekeurig gebouw in Zürich.

Lake.
Het voormalige huis van Lenin.

Het voormalige huis van Lenin.

Een willekeurig steegje in Zürich.

Een willekeurig steegje in Zürich.

Minituurversie van Zürich.

Minituurversie van Zürich.

Hierboven zie je de miniatuurversie van Zürich. Dit is ooit door een kunstenaar gemaakt. Dit kunstwerk stond binnen in een gebouw dat vroeger bewoond werd door burgemeesters. Tegenwoordig is het een openbaar gebouw en kan iedereen dit kunstwerk bekijken.

De Limmat (een rivier door Zürich heen).

De Limmat (een rivier door Zürich heen).

Mooi uitzicht op een groot deel van de stad.

Mooi uitzicht op een groot deel van de stad.

Currywurst!

Currywurst! Niet echt Zwitsers, maar wel erg lekker!

Mooi uitzicht.
Mooi uitzicht.

De terugreis

De terugreis was bijna gelijk aan de heenreis, alleen dan omgekeerd. Iedereen was moe, dus het was vrij rustig in de bus.

In een notendop (TL;DR)

We hebben erg veel gezien in Zürich! We hebben Open Systems bezocht (één van ‘s werelds beste bedrijven op het gebied van netwerkbeveiliging), we hebben een bezoekje gebracht aan één van Europa’s grootste universiteiten en daarnaast hebben we een rondleiding gehad door de stad zelf.